Az oldalon sütiket használunk!

Az oldal böngészésével hozzájárulsz a sütik használatához. További információ

Rendben
2016. november 09., szerda 18:06
Mitől lett zöld a natúr szappanunk?
Írta:

Amikor először kinyitod natúr szappanunk dobozát, talán meglepődsz rajta, hogy miért is van ilyen halványzöld színe. Hiszen milyen kép jelenik meg előttünk a natúr szappan kifejezést hallva? Egy halvány krémszínű, avagy vaníliasárga tömb, ami tisztaságot és természetességet sugároz. Akkor itt kell elmondanom, hogy a Fabulaszappan szintén elkötelezett a természetes alapanyagok mellett, így szappanaink nem tartalmaznak semmilyen mesterséges színezőanyagot, adalékot. Eddig a mi natúr szappanunk is így nézett ki, a recept nem is változott, de találtunk egy olyan hidegen sajtolt szőlőmagolajat, amelynek előállítási módja kicsit különbözik az általunk eddig használt, szintén hidegen sajtolt olajétól. Ennek csodálatosan sötétzöld színe miatt vált zöldessé a szappanunk.

Natur szappan 01

Mit érdemes tudni a hidegen sajtolt szőlőmagolajról?

A szőlőmagolajhoz a borászat melléktermékének számító szőlőtörkölyt dolgozzák fel, ami már önmagában is nagyszerű, mivel egy hulladéknak ítélt dologból hoznak létre egy használható, sőt értékes tulajdonságokkal bíró terméket. A szappanainkba kerülő élelmiszer minőségű szőlőmagolaj hidegen sajtolási technikával előállított magolaj. A hidegen sajtolásról fontos tudni, hogy a szárított és megtisztított szőlőmagból hevítés és oldószer felhasználása nélkül, pusztán mechanikus préseléssel nyerik ki az olajat, és ennek rengeteg előnye van a finomítással szemben:

  • a folyamat során nem használnak semmilyen vegyszert, adalékanyagot,
  • az alacsony hőmérsékleten kinyert olajban megmaradnak azok a vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok, esszenciális zsírsavak, amelyek a hevítés során sajnos elvesznének, vagy sérülnének,
  • az olaj megtartja természetes színét és ízét,
  • nincs szükség tartósítószerre, hiszen a magas antioxidáns tartalom miatt kevésbé hajlamos az oxidációra, avasodásra.

A szappanainkban megtalálható szőlőmagolajat ráadásul nem is szűrik le azonnal a préselés után, hanem ülepítőhordókba töltve megvárják, amíg a szűretlen olaj két részre válik szét: az olajos részre, illetve az olajsárra. Az ülepítés után csupán egyszer szűrik át az olajat, hogy megtisztítsák a maradék olajiszaptól és eltávolítsák a viaszréteget. Ezzel a rendkívül kíméletes eljárással igyekeznek elérni, hogy a szőlőmagolaj a feldolgozási folyamat végére is lehetőleg sértetlenül megőrizze a tápláló és ápoló összetevőket.

szolo 01

A szőlőmagolaj a bőrápolásban

A szőlőmagolajban található értékes összetevők egészségre gyakorolt hatásai már ismeretesek, de ezek az anyagok fontos szerepet játszhatnak a mindennapos bőr- és hajápolásban is. A kozmetikai ipar is felismerte ezt, számos termék tartalmaz szőlőmagolajat, azonban ezek gyakran finomított, vegyi anyaggal stabilizált olajok, amelyek egyrészt fölöslegesen terhelik szervezetünket, másrészt nem is tartalmazzák olyan arányban a jótékony alkotóelemeket, mint a hidegen sajtolt olaj.

De mégis milyen hatással lehet a szőlőmagolaj a bőrünkre? Először is nagy linolsav (omega-6) tartalmú olaj, de tartalmaz alfa-linolénsavat (omega-3) is. Az esszenciális zsírsavakkal kezelt bőrnek nő a rugalmassága és a záróképessége, emiatt a transzdermális (bőrön keresztüli) vízveszteség is csökken, a bőr jobban megtartja hidratáltságát, fiatalosabb, simább lesz. Ezt a tulajdonságát a hajápolásban is felhasználhatjuk, a haj természetes kondícionálójaként is jól működik. A szőlőmagolaj további fontos összetevői az antioxidáns hatással bíró flavonoidok, polifenolok és vitaminok. A flavonoidok csoportjába tartoznak az OPC (oligomer proantocianidin) vegyületek, amelyek azon kívül, hogy megkötik a szervezetben a szabad gyököket, képesek kapcsolódni a kollagén rostokhoz, és e kettő előnyei a bőr öregedési folyamatának késleltetésében nyilvánulnak meg. A gyulladásos folyamatoknál felelős enzimek fehérje receptorához kapcsolódva pedig gátolják a hisztamin képződést, és ez által, többek között az allergiás tünetek is mérsékelhetőek. A polifenolok közül a resveratrolt emelném ki, amely a vörös szőlőben található nagyobb mennyiségben. Ezt az anyagot a szőlő ellenanyagként termeli különböző betegségei leküzdéséhez, de a bőr gyulladásos és gombás eredetű megbetegedései elleni hatást is tulajdonítanak neki. Végezetül az E-vitaminról írnék még néhány szót: ez a vitamin régóta ismert antioxidáns hatásáról, csökkenti az UV-fény okozta károsodásokat a bőrben. Gyulladáscsökkentő hatása van, gyorsítja a hámsejtek gyógyulását, valamint növeli az enzimek aktivitását a bőrben, ezáltal nő a bőr védekezőképessége a környezeti hatásokkal szemben. Ezen tulajdonságai miatt szintén alkalmas lehet a bőröregedést okozó hatások enyhítésére.

Az általunk készített szappanok mindegyike tartalmaz hidegen sajtolt szőlőmagolajat, így bármelyikük igazi segítségedre lehet abban, hogy természetesen, kemikáliáktól mentesen megőrizhesd bőröd és hajad szépségét. Szóval próbálgasd őket bátran, kezdve az illatmentes natúr változattal, folytatva a sort a különféle 100%-ban természetes illóolajokkal kényeztető, illatosított változatokkal (levendulás, gerániumos, borsmenta-eukaliptuszos)! A pozitív változások remélhetőleg pár hét használat után jelentkeznek majd. Végezetül ne feledkezzünk meg a hidegen sajtolt szőlőmagolajat szintén tartalmazó babaszappanokról sem, amelyek a legkisebbek érzékeny bőrét óvják, de ezekről majd legközelebb fogok bővebben írni.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Rólam

rolamimageGyöngyi vagyok. Szeretem a családomat, szeretek feleség és anyuka lenni, szeretem a szépet, szeretek szép és jó dolgokat alkotni, szeretem a fákat, az erdőt, a madarakat és az állatokat. Meg a csokit...

Hírlevél