Az oldalon sütiket használunk!

Az oldal böngészésével hozzájárulsz a sütik használatához. További információ

Rendben
2017. március 25., szombat 16:17
Maci mama meséi - 5. rész
Írta:

A szappancukrászda régi lakója

 

Strudel úr minden reggel megmozgatta tagjait, elfogyasztotta reggelijét, egy szelet kenyeret és egy pohár tejet, majd elhelyezkedett kedvenc kis foteljában és könyvek kivágott, már megsárgult lapjait forgatta. A porlepte könyvek zsúfolva álltak a polcokon és még a padláson is százéves súlyok alatt roskadoztak a hatalmas szekrények. Strudel úr egér létére nagyon szeretett olvasni és legjobban a szakácskönyveket kedvelte.

Miközben régi recepteket olvasott, elképzelte, honnan is szerezné be a különböző friss hozzávalókat, milyen sorrendben állítaná össze a tésztákat, hogyan terítené meg az asztalt és hogyan tálalná a több fogásból álló menüt. Majd maga előtt látta a csodálatos sajtfelfújtat, a sajttal meghintett különféle gőzölgő tésztákat, a puha sajtos pogácsákat és már érezte is az almás pite, a barackos sütemény és a csokoládés piskóta finom illatát. Strudel úr sajnos nem tudott főzni, de magányában többször eljátszott a gondolattal, hogy egyszer majd ő is kipróbálja az összegyűjtött recepteket. Előszeretettel sétálgatott esténként a kivilágított utcákon, be-betekintett a zsúfolt éttermek hatalmas ablakain, megállt egy pillanatra a cukrászdák csillogó kirakatai előtt és nagyot sóhajtva ment tovább. Mindig is egyedül élt a régi házban, a nappali ósdi szekrénye mögött, így Maci mama hirtelen beköltözése először megrémítette, majd hamarosan igen kíváncsivá tette. Izgatott figyelemmel követte a ház átalakítását és minden egyes nap közelebb merészkedett a titokzatos új lakó műhelyéhez. Leginkább a különböző méretű és illatú dobozok vonták magukra figyelmét.

Maci mama épp a pöttyös dobozokba csomagolta a szappanokat, mikor zajt hallott. Megfordult, de nem vett észre semmi szokatlant, így újra munkához látott. Egy kis idő múlva megint apró neszezésre lett figyelmes, majd a következő pillanatban egy kis csomag szappan esett le a polcról. Felállt íróasztala mellől és körülnézett az üzletben, amelynek egyik oldalán egy nagy asztal állt, amin Maci mama épp dolgozott, másik oldalán pedig egy ajtó vezetett a konyhába. A falnál fából készült szekrényeken sorakoztak a szappancsomagok. A kertre néző nagy ablakok előtt pedig a zöld kanapé állt, mellette karcsú lámpa és egy kis könyvespolc. Maci mama dermedten állt a szoba közepén és még a lélegzetét is visszafojtotta. Figyelmesen hallgatózott. A bizonytalan hangok a régi, nagy szekrény mögül jöttek.

Mese: Kovács Zsófia

Illusztráció: Pilisiné Zulauf Gyöngyi

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Rólam

rolamimageGyöngyi vagyok. Szeretem a családomat, szeretek feleség és anyuka lenni, szeretem a szépet, szeretek szép és jó dolgokat alkotni, szeretem a fákat, az erdőt, a madarakat és az állatokat. Meg a csokit...

Hírlevél