Az oldalon sütiket használunk!

Az oldal böngészésével hozzájárulsz a sütik használatához. További információ

Rendben
2016. október 25., kedd 22:51
Miért nem használunk pálmaolajat?
Írta:

A legjobban az egyenlítői klíma alatt fejlődő olajpálma terméséből kinyert pálmaolajat mind az élelmiszer-, mind a kozmetika- és vegyipar, mind pedig az üzemanyag-gyártás területén óriási mennyiségben használják, köszönhetően alacsony árának, egyszerű előállításának és bizonyos előnyös tulajdonságainak. Mára a második leggyakrabban használt növényi olaj a világon, évente már több mint 60 millió tonnát használnak fel belőle. E mennyiségnek 85%-a Indonéziából és Malajziából származik.

Az egyre növekvő kereslet kielégítésére egyre több ültetvényre van szükség, amihez az esőerdők kegyetlen és mértéktelen irtásával nyernek területet: a WWF becslése szerint minden órában 300 focipályányi esőerdőt irtanak ki Délkelet-Ázsiában pálmaolaj előállításáhz szükséges olajpálma-ültetvények miatt! Az erdők brutális felégetésével a légszennyezést hatalmas mértékben növelik, rengeteg CO2 kerül a levegőbe: Indonézia ma az üvegházhatást okozó-fokozó gázok kibocsátásában harmadik helyen áll a világban! A környezet ilyen mérték nélküli kizsákmányolása a helyi közösségek életét is megnehezíti, az ültetvényeken gyakran kisgyermekeket dolgoztatnak éhbérért vagy fizetség nélkül. Az ültetvényeken használt hatalmas mennyiségű műtrágya és növényvédő-szer mind a talaj, mind az édesvizek minőségét rontja. Az erdőirtás sok-sok állatfaj élőhelyébe is kerül: Indonéziában például ma már minden harmadik emlős-faj fokozottan veszélyeztetett! Ezek közül a legfontosabbak a szumátrai tigris (becslések szerint három éven belül kihalhat), a szumátrai orrszarvú, az ázsiai elefánt, a maláj medve és a pálmaolaj-ellenes kampányok emblematikus figurájává vált orángután. Az állatok pusztulásának oka azonban nem is csak az, hogy elveszik élőhelyüket, ezek az élőhelyükről kiszorított állatok gyakran az orvvadászok áldozatául esnek, és gyakran befogják őket, hogy a szórakoztatóipar számára eladják. Az orángutánok élelem hiányában gyakran lelegelik a fiatal pálmacsemetéket, így kártevőként irtják őket, naponta 6-12 példány is áldozatául esik a pálmaolaj-termelésnek! Az anyaállatokat kegyetlenül lemészárolják, kölykeiket pedig eladják házikedvencnek vagy a szórakoztatóipar számára.

Ismerve ezeket az adatokat, szomorú tényeket, úgy döntöttünk, hogy nem támogatjuk a természetnek ezt a mértéktelen kizsákmányolását és pusztítását, már a kezdetektől fogva nem használunk egyetlen csepp pálmaolajat sem!

 

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Rólam

rolamimageGyöngyi vagyok. Szeretem a családomat, szeretek feleség és anyuka lenni, szeretem a szépet, szeretek szép és jó dolgokat alkotni, szeretem a fákat, az erdőt, a madarakat és az állatokat. Meg a csokit...

Hírlevél