Az oldalon sütiket használunk!

Az oldal böngészésével hozzájárulsz a sütik használatához. További információ

Rendben
2017. február 19., vasárnap 23:37
A papír második élete
Írta:

Magyarország minden lakosa átlagosan 91 kg papírt használ el évente. Kicsit segítek, hogy könnyebben elképzelhető legyen ez a papírmennyiség: 91 kg papír nagyjából 36 és fél csomag fénymásolópapírnak felel meg. Sok helyen azzal érvelnek, hogy ez még mindig jóval alatta van az Európai Unió átlagának, ami 173 kg/fő/év, ami elég sovány vigasz, mert a tőlünk nyugatabbra fekvő országokhoz képest nálunk még mindig eléggé gyerekcipőben jár a szelektív hulladékgyűjtés. Budapesten például 2015-ben több mint 500 ezer tonna kommunális hulladékot kellett begyűjteni, a lakosság által szelektíven gyűjtött hulladék viszont csak 66 ezer tonnát tett ki, ami az összes hulladéknak mindössze 11,7 %-a. A vegyes hulladék viszont 37,5%-ban tartalmazott még újrahasznosítható anyagokat, vagyis több mint egyharmadát szelektíven is gyűjthették volna.  (Valószínűleg az országos arányok sem különböznek ettől jelentősen.) Mivel tudsz te javítani ezen a helyzeten? Az egyszerűbb megoldás, ha tényleg minden papírhulladékot a szelektív hulladékgyűjtőbe dobsz ki. De ha tényleg ökotudatosan szeretnél élni, akkor nem elég a szelektálás, törekedj inkább az általad termelt hulladék mennyiségének csökkentésére, az először talán szemétnek tűnő dolgok újrahasználatára. Ehhez gyűjtöttem neked össze néhány – remélem gondolatébresztő – ötletet.

  1. újrapapír: Szerintem ez a legfontosabb alapelv: ha létezik az adott papírterméknek újrahasznosított papírból készült változata, akkor mindenképpen válaszd azt! Papírzsebkendőből sokan használnak már ilyet, de ne félj kipróbálni az újrapapírból készült fénymásolópapírt, füzetet vagy borítékot, ugyanúgy megállják a helyüket otthon, az iskolában és az irodában, mint elsődleges társaik. Borítékból részesítsd előnyben a fehérítetlen változatot, ezzel is kevesebb klórt kell felhasználni a papírgyártáshoz.
  2. nyomtatás, fénymásolás: Csak azokat a dokumentumokat nyomtasd ki, vagy másold le, amit tényleg feltétlenül szükséges! Sokszor elég csak, ha lemented a gépedre, az e-mailek is megtalálhatók a postaládában, felesleges online és offline is őrizgetni őket. Ha lehet, akkor nyomtass mindent kétoldalasan, vagy írj a papír mindkét oldalára! Így már rögtön feleannyi papírra lesz szükséged. Több szöveg fér egy oldalra, ha kisebbre állítod a margót, vagy eggyel kisebb betűméretet használsz. Fénymásolásnál kicsinyítsd le az oldalméretet, így akár 4 oldal is elfér a lapon, miközben még olvasható marad a szöveg. Az egyoldalas dokumentumok, amelyeket kidobnál, még nagyszerűen használhatók jegyzetelésre, a gyerekeknek rajzolásra, vagy kisebb darabokra vágva helyettesíthetik az asztali jegyzettömböt.
  3. határidőnaplók: Válaszd a lehető legkisebb méretet belőle, ami még számodra jól használható. Felesleges könyv méretűt cipelned magaddal, ha csak heti egy-két bejegyzéshez van rá szükséged. Egyébként a notesz is megfelel erre a célra, több évig is írhatsz bele, elég egy kártyanaptárt beleragasztanod, amit évente kicserélsz. Az üres, vagy felesleges határidőnaplókat se dobd ki, használhatod jegyzetfüzetként. És még egy tipp igazán elvetemült környezetvédőknek: ha van még valahol egy 2006-os határidőnaplód, használd idén is nyugodtan, csak az évet kell kijavítanod az elején, a napok és az ünnepnapok megegyeznek az ideivel:)
  4. számlák, csekkek: Gondolkodtál már, hogy mekkora környezeti terhelése van annak, ha postán érkeznek a számláid? A boríték, a sokszor több lapnyi számla, a csekk mind növeli a papírfelhasználást, és ezt szorozd most be több millió darabbal havonta! (És a szállításról még nem is beszéltünk.) Egyre több szolgáltató kínál e-számla lehetőséget, a számlát kiegyenlítheted online fizetéssel, banki átutalással vagy csoportos beszedési megbízással. A számláidat pedig lementheted a gépedre, ha egyszer mégis szükség lenne rájuk. Ugyanígy felesleges minden hónapban nyomtatott banki kimutatást kérni, e-mailben is megkaphatod, vagy a netbankon is ellenőrizheted a tranzakciókat.
  5. reklámanyagok, szórólapok: A heti rendszerességgel érkező reklámújságok nagy része olvasatlanul megy a szemétbe. Nyugodtan ragaszd ki a postaládára, vagy beszéld meg a kézbesítővel, hogy nem szeretnél szórólapokat, katalógusokat kapni. Ha sokan döntenek így, akkor előbb-utóbb kevesebbet is fognak nyomtatni belőlük. A legtöbb üzlet aktuális ajánlatait meg tudod nézni a cég honlapján, teljesen felesleges erre papírt használni.
  6. könyvek, újságok: A könyvek jó része hosszú évekig porosodik a könyvespolcon elolvasás után (vagy olvasatlanul!), anélkül, hogy bárki is hozzáérne. Az újságok is jórészt szemétként végzik. Sokkal jobbat teszel a környezetednek, ha beiratkozol a helyi könyvtárba. Ha 1 hónap alatt nem olvasol el egy könyvet, valószínűleg később sem fogod, ha pedig elolvastad, akkor jó ideig nem fogod újra leemelni a polcról. Ha mégis szeretnéd újraolvasni, akkor pedig ismét kikölcsönözheted, nem igaz? Sok helyen már lehetőség van hetilapok, folyóiratok kölcsönzésére is. Ha mégis megvásároltál egy újságot, akkor elolvasás után se dobd a szemétbe, add tovább családtagnak, ismerősnek, vagy vidd el egy közösségi helyre, ahol még sokan olvashatják. Napilapokból, vékonyabb, színes újságpapírból, reklámújságokból készíthetsz még papírmasé használati tárgyakat, vagy akár farsangi álarcot is.
  7. papírtörlő: Nem szeretem a papírtörlőt, mert sok helyen használják csupán lustaságból, miközben vannak környezetkímélőbb alternatívái. Otthon válaszd a törölközőt, nyilvános helyen pedig inkább a kézszárítót! Mindenki siet, de ennyi azért még szerintem belefér az időnkbe. Sőt! Jó időben megszárad a kezed magától is, nem?  A konyharuha, a mosogatószivacs és a törlőkendő (az utóbbi kettőből létezik természetes alapanyagú, lebomló változat is) szintén tökéletesen kiváltja a papírtörlő konyhai használatát. Ablakpucoláshoz is inkább többször használható törlőkendőt, vagy újságpapírt válassz!
  8. ajándékcsomagolás: Karácsony vagy születésnap után nálatok is hegyekben áll az összegyűrt, szétszaggatott csomagolópapír? Szerinted valóban szükséges ennyi papírt elpazarolni csupán azért, hogy 1-2 percig tovább maradjon titokban a meglepetés a megajándékozott előtt? A legegyszerűbb, ha nem csomagolsz, persze lehet, hogy a környezeted igényli még az ilyenfajta „körítést”. Ha nem vagy túl ügyes, akkor tedd inkább az ajándékot ajándékzacskóba, és nyugodtan mondd meg a megajándékozottnak, hogy ő is adja tovább másnak, amikor ő ajándékoz meg valakit. Családban vicces is lehet, amikor hosszú, kanyargós út után ismét felbukkan nálad az ismerős tasak. De szép lehet egy ötletes, újságpapírból készült csomagolás is. Az ügyesebbek varrhatnak névre szóló karácsonyi, szülinapi zsákokat is, ebbe lehet aztán beletenni minden évben az ajándékokat. A gyerekek nagyon szeretik ezeket a családi hagyományokat, könnyen lehet, hogy még felnőtt fejjel is ragaszkodnak majd a maguk zsákocskájához.

Ugye nem is olyan nehezen megvalósítható praktikákról volt most szó? Egy kis előre gondolkodással rengeteg papírt, és így fát, energiát, vizet tudsz megspórolni. Ha elég sokan teszünk így, akkor hamarosan súlyos tonnákban lehet majd mérni a papírfelhasználás csökkenését. A világ erdei hálásak lesznek majd érte!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Rólam

rolamimageGyöngyi vagyok. Szeretem a családomat, szeretek feleség és anyuka lenni, szeretem a szépet, szeretek szép és jó dolgokat alkotni, szeretem a fákat, az erdőt, a madarakat és az állatokat. Meg a csokit...

Hírlevél